logo facebook

Geslaagd 75 jarig Jubileumconcert

Het galaconcert van het Politiekoor Twente in het uitverkochte Muziekcentrum op vrijdag 28 oktober jl. oogstte veel lof. Het koor zong vol overtuiging en met zichtbaar plezier. Alle 14 nummers werden uit het hoofd gezongen, waardoor alle aandacht gericht was op de, uitstekend leidende, dirigent Leo Bekendam. Een recensent schreef: Een bijzonder geslaagd jubileumconcert vooral de afwisseling in het programma en de verrassende solisten Met veel plezier naar het koor geluisterd. Ik blijf het mooi vinden dat Leo met jullie geen ‘liedjes zingt’, maar ‘muziek maakt’. De operadiva Francis van Broekhuizen presenteerde het concert op een ongedwongen humoristisch wijze. Zelf zong zij ook enkele prachtige nummers. De solisten Donij van Doorn en Erik Slik begeleidt door de professionele pianist Wouter Munsterman zongen meerdere stukken uit de “Westside Story”. Samen met het koor zongen ze meerdere nummers waar van Bui-Doi uit “Miss Saigon” een topper was. Het combo van het Politiekoor Twente was voor dit concert uitgebreid met een gitarist en een saxofonist. Een bijzondere toevoeging aan het concert was de celliste Barbera Vinke die invulling gaf aan het nummer “If i needed you en Sound of silence”. De stadsdichter van Enschede Dick Schlüter droeg twee mooie gedichten voor die betrekking hadden op het koor. Met een staande ovatie werd het jubileumconcert afgesloten Het gehele concert werd professioneel opgenomen en live uitgezonden via internet. Na het concert was er in de foyer een gezellige nazit met livemuziek en werd er gedanst tot in de late uurtjes.

Het koor doet een oproep aan alle mannen werkzaam binnen de politie, ongeacht welke rol/functie, om te komen zingen bij het koor.

Koffieconcert

De voorzitter Bert Schelfhorst heet de aanwezigen van harte welkom op dit informele koffieconcert. Een speciaal welkom is er voor de vele (klein) kinderen. Die komen zo mooi vroeg in aanraking met muziek en kunnen trots kijken naar hun opa. Het bezoek aan het concert was nogal een uitdaging omdat door de marathon in Enschede vele straten waren afgesloten. Ondanks deze handicap en het mooie weer waren alle stoelen bezet en werd naast de koffie genoten van het concert.

Het repertoire bestond uit 14 nummers en de grote uitdaging hierbij was het uit het hoofd zingen zonder bladmuziek in de hand. Op deze wijze was veel meer aandacht voor de dirigent Leo Bekendam, wat de kwaliteit van de zang zeker ten goede kwam Charlie Groos fungeerde, zoals gewoonlijk, als opper spreekstalmeester.

Het publiek werd verrast door de oproep om mee te gaan zingen. Onder grote hilariteit werd door de dirigent, enkele zangoefeningen gehouden om bij het publiek de stem op te warmen. De voorzitter Bert Schelfhorst heet de aanwezigen van harte welkom op dit informele koffieconcert. Een speciaal welkom is er voor de vele (klein) kinderen. Die komen zo mooi vroeg in aanraking met muziek en kunnen trots kijken naar hun opa. Het bezoek aan het concert was nogal een uitdaging omdat door de marathon in Enschede vele straten waren afgesloten. Ondanks deze handicap en het mooie weer waren alle stoelen bezet en werd naast de koffie genoten van het concert. Daarna zette het koor in met het vrolijke lied: Aan de Amsterdamse grachten. En onder begeleiding van Paul als accordeonist zong iedereen uit volle borst mee met een medley van oud Hollandse liedjes.

Jubilarissen


Aansluitend werden er 3 jubilarissen gehuldigd. Comboleider Paul van Beest kreeg de zilveren speld voor 12½ jaar. De voorzitter memoreerde dat Paul in 2009 als gastspeler meeging op concertreis naar Berlijn. Paul en zijn vrouw hadden veel plezier waarop Paul werd gevraagd om comboleider te worden van het koor. Op voorspraak van zijn vrouw, zei hij “Ja”. Paul heeft sindsdien aan vele concerten deelgenomen en heeft ook menig soliste begeleid op de vleugel. Paul werd bedankt voor zijn inzet voor het koor en voor zijn vrouw Henriëtte was er een bos bloemen.

Drummer Ronny Velthuis kreeg de gouden speld voor 25 jaar. De voorzitter memoreerde dat Ronny 25 jaar geleden op voorspraak van dirigent Henk Kleinmeijer als drummer op concertreis meeging naar Plymouth. Ook Ronny beleefde de gezelligheid van het koor en is gebleven. Na meerdere grappen en grollen werd Ronny bedankt voor zijn inzet voor het koor en voor zijn vrouw Miranda was er een boeket bloemen.

Voorzitter Bert Schelfhorst kreeg de gouden speld met briljant voor 40 jaar lidmaatschap opgespeld. Dit deed hij niet zelf. Coen Klaver (vicevoorzitter) nam het woord. Hij schetste de werkzaamheden en de toewijding van Bert voor het koor. Hij maakte hierbij gebruik van foto’s uit de oude doos waarop Bert op diverse locaties het koor heeft vertegenwoordigd. Bert werd bedankt voor zijn inzet voor het koor en voor zijn vrouw Geke waren er bloemen.

Nieuwe Facebookpagina

OUD
Er is een bestaande Facebookpagina van Het Politiekoor Twente die in gebruik is geweest van 21 januari 2016 t/m 19 maart 2018 . Helaas kan deze pagina niet meer aangevuld worden omdat er geen beheerderstoegang meer is. Omdat er leuke berichten, video’s en foto’s op staan is het toch interessant om dit te bewaren als een soort archiefpagina. De link naar de pagina is: https://www.facebook.com/politiekoortwente

NIEUW
Omdat een actuele Facebookpagina toch past in het huidige PRbeleid van het bestuur is besloten om een nieuwe facebookpagina op te starten. De pagina is in gebruik vanaf 29 maart 2022 en wordt beheerd door de PR-coördinator Jan Slotboom. De link naar de pagina is: https://www.facebook.com/PolitiekoorTwentenieuw De pagina’s kunnen ook gevonden worden door in het zoekbalkje Politiekoor Twente in te typen. Hierbij is te zien dat OUD en NIEUW verschillende profielfoto’’s hebben. Er is nog wel hulp nodig van de andere Facebookgebruikers bij het promoten van de nieuwe pagina. Dus delen met je eigen belangstellende vrienden en dan Vind ik leuk aanklikken en kijken of je dan Volgend bent.

Voorjaarsconcert vrijdag 25 maart 2022

Na twee jaren zonder concerten organiseerde het Politiekoor Twente vrijdag 25 maart een Voorjaarsconcert in de Ontmoetingskerk te Enschede. Het Politiekoor Twente, onder leiding van Leo Bekendam, zong a capella als ook met begeleiding van het eigen combo. Het programma bestond uit lichte wereldlijke melodieën zoals: Standing by, The lindentree, Cabaret en The Sound of Silence.

Om het voorjaar te benadrukken was het “Femme Chorale”, een politiekoor uit Krefeld, uitgenodigd. Zij zongen onder de bekwame directie van Axel Quast ,die de opleiding koordirectie heeft gevolgd aan het conservatorium te Maastricht. De vrouwen zongen een licht repertoire waaronder Halleluja van Leonard Cohen, Let it Be, Circle of Life en Bohemian Rhapsodie.

Om het concert nog meer diversiteit te geven zong Marjan Vleeming, sopraan uit Enschede, enkele liederen. Zij werd op vleugel begeleid door comboleider Paul van Beest Zij zong onder ander Colors of te wind uit de Film Pocahontas en Nella Fantasia van Ennio Moricone. Aan het einde van het concert werd een gezamenlijk nummer gezongen, Hymn to the Eternal Flame. Het was duidelijk dat iedereen heeft genoten van het concert dat lang op zich heeft laten wachten.

Via de website www.kerkdienstgemist.nl was het concert live te volgen op de PC, smartphone of tablet. Deze opname kan dit hele jaar nog gedownload worden. De uitzending was professioneel opgenomen met 4 camera’s waardoor een mooi sfeerbeeld van het concert kon worden weergegeven. Ons doel is om ook het Jubileumconcert van het Politiekoor Twente op vrijdag 28 oktober as. te streamen om zo een groter publiek te bereiken.

Vanuit het bestuur

Door de coronamaatregelen hebben we onze jubilarissen niet kunnen huldigen. Om recht te doen aan deze jubilarissen is na het koffieconcert een gezellige bijeenkomst georganiseerd voor de leden en hun partners. De voorzitter deed verslag over de werkzaamheden van het bestuur over de afgelopen 2 jaar. Hoewel er geen concerten waren is er op de achtergrond hard gewerkt aan de financiële basis voor het jubileumconcert. Op basis van gedegen projectplannen en een uitgebreide begroting hebben we financiële ondersteuning verkregen van de politie, de gemeente Enschede en van de provincie Overijssel. Het was een extra uitdaging omdat deze subsidie verstrekkers alle een nieuwe subsidieverordening hadden aangenomen. Het resultaat is dat we de kaartjes voor het jubileumconcert voor 15 euro kunnen verkopen, waarin de garderobe, de koffie en het drankje in de pauze al zijn betaald

Jubileumconcert Politiekoor Twente 2016

Op 29 oktober 2016 vierden wij ons 70 jarig bestaan met een buitengewoon jubileumconcert.  Buitengewoon omdat we een ode brachten aan de componist/arrangeur Tom Parker. Hij werd geroemd omdat hij de klassieke muziek weer bij een groot publiek onder de aandacht bracht. Hij deed dit door de muziek van Brahms, Verdi, Bach enz. in een ‘nieuw jasje’ te steken en daar teksten op te schrijven. Dat het overgrote deel van het concert voor ons uit nieuw repertoire bestond. Voor ons koor en combo gearrangeerd door onze dirigent Henk Kleinmeijer. Zelf de gehele avond met ons optreden hebben gevuld, gezamenlijk, met instrumentale en voca- le solisten. We zongen in het Muziekcentrum en dat met 800 bezoekers was uitverkocht. Dat Jan Slagter, de directeur van omroep MAX, de presentator was op ons concert. De solisten Katiuscia Principato, Rebecca Nagel en Mark Stoudam geweldige hebben gezongen en ons concert meer inhoud hebben gegeven. Ons combo, aangevuld met 3 instrumentale solisten, onder leiding van Paul van Beest een bijzonder mooie muzikale prestatie hebben geleverd. Het dubbel mannenkwartet werd gewaardeerd door het publiek en in het bijzonder met het nummer ‘Vluchten kan niet meer’. Dat dit het laatste concert was onder leiding van Henk Kleinmeijer. Henk heeft een houten politieknuppel  “het stokje” overgedragen aan onze nieuwe dirigent Tim de Man. Het podium rijkelijk was aangekleed met bloemen, struiken en bomen. Het koor bijzonder goed heeft gepresteerd en zeer tevreden is over haar eigen prestatie. Het koor een cadeau van omroep MAX, een VIP bezoek aan “MAX proms”, in ontvangst mocht nemen.
 
Een minpunt ten aanzien van het concert was de technische geluidsweergave voor de pauze. Het koor betreurt dit ten zeerste. We zijn gast in een professionele concertruimte met ondersteuning van professionele geluidsondersteuning. Dit heeft op verschillende punten niet zo mogen zijn. Het Muziekcentrum betreurt deze omissie.

Alpen
Polizeiarbeit nach Noten beeindruckt

Alpen. Polizei-Musiker aus Deutschland und den Niederlanden und der Cäcilienchor begeistern in Kirche St. Ulrich in Alpen. Von Eva Karnofsky
So voll wie am Sonntagabend dürfte "Tochter Zion" in der Alpener St.-Ulrich-Kirche nur selten klingen. Das bekannte Weihnachtslied von Georg Friedrich Händel war der Höhepunkt des Konzerts "Bürger und Polizei singen und musizieren zum Advent", bei dem der Politiekoor Twente aus dem niederländischen Enschede, das Harmonie-Ensemble des Landespolizeiorchesters NRW und der Kirchenchor "Cäcilia" St. Ulrich gemeinsam sangen und spielten. Und auch die rund 150 Besucher beteiligten sich am großen Finale.
Bereits vor drei Jahren war das gemeinsame Adventskonzert des Alpener Kirchenchors und der Polizei-Musiker aus Deutschland und den Niederlanden gut angekommen. Damals feierte man die Renovierung der Kirche St. Ulrich. Jetzt brauchte man keinen Anlass mehr. Die Idee stammte damals von Hauptkommissarin Sabine Vetter, der Pressesprecherin der Polizei des Kreises Wesel. Sie lebt in Alpen und freute sich besonders, dass die Gäste aus Enschede und Wuppertal erneut den Weg in ihre Heimatgemeinde gefunden haben.
"Wir sind gern wiedergekommen", sagt Bert Schelfhorst, der Vorsitzende der 27 Twenter Sänger. Er weist darauf hin, dass sein Chor Gast-Mitglied des Chorverbandes der deutschen Polizei ist. "Sie ist immer schön, die Verbindung der Polizei zum Bürger", fügt er in perfektem Deutsch hinzu, und er meint, die Nationalität spiele da keine Rolle. Schelfhorst freute sich besonders auf das Konzert, da es der erste öffentliche Auftritt des neuen Chor-Dirigenten Tim de Man war. Der erst 28-jährige Musiklehrer meisterte seine neue Aufgabe mit Bravour.
Die Niederländer, die von Gitarre, Schlagzeug und Klavier begleitet wurden, sangen verschiedene internationale Weihnachtslieder, darunter das englische "Coventry Caroll", die alle eigens für den Twenter Chor peppig arrangiert worden sind. Besonderen Applaus ernteten die bestens aufgelegten Sänger für ihren mitreißenden Gospel-Medley.
Für die klassischen Weihnachtslieder sorgte der Kirchenchor Cäcilia St. Ulrich unter der Leitung von Annegret Walbröhl, die auch für die Orgelbegleitung zuständig war. Neben "Maria durch ein Dornwald ging" lieferten die 30 Männer und Frauen aus Alpen unter anderem ein professionelles "Ave Maria" ab. Doch auch ihre Version des traditionellen irischen Weihnachtsliedes "Angelus ad virginem" überzeugte.
Das Harmonie-Ensemble des Landespolizeiorchesters NRW unter Leitung von Scott Lawton macht Öffentlichkeitsarbeit für die Polizei. Am meisten gefällt Lawton dabei die Zusammenarbeit mit Schulen: "Ganz besonders, wenn sie in sozialen Brennpunkten liegen", sagt der amerikanische Dirigent in der blauen NRW-Polizeiuniform, "da kommen wir sehr gut an." Und es hilft, das Ansehen der Polizei zu steigern. In Alpen steuerte Lawtons Truppe die Klassik bei.
Das achtköpfige Blasorchester - sieben Männer und eine Frau an der Querflöte - bot mit Serenaden von Mozart und Krommer sowie Tschaikowskys "Barcarole" typische Stücke der Harmoniemusik. Besonders brillierte das Ensemble jedoch mit einer kleinen Sinfonie von Charles Gounod, die so sanft daherkam, wie man es einem Bläser-Ensemble kaum zutraut.
Für Annegret Walbröhl war die Zusammenarbeit mit den Musikern und Sängern in Uniform "total spannend". Besonders beeindruckt hat sie, wie entspannt die Sänger aus Enschede vor ihrem Auftritt waren. Die Gastgeber, Pfarrer Dietmar Hehse von St. Ulrich und Landrat Dr. Ansgar Müller, zeigten sich sehr zufrieden mit dem Konzert. Auch das Publikum war begeistert. Es war für jeden Geschmack etwas dabei.

Politiekoor Twente live bij omroep MAX

Op 20 oktober 2016 stond de afspraak dat het politiekoor Twente medewerking zou verlenen aan het live TV programma ‘Tijd voor MAX. De afspraak is ontstaan uit het contact met Jan Slachter dat Bertus Schotmeijer en Bert Schelfhorst met hem hadden in de studio. We kwamen met de vraag of hij ons concert wilde presenteren waarin we een ode zouden brengen aan de componist/arrangeur Tom Parker. Jan Slagter was een vriend van Tom Parker. Hij zei gelijk: “Ja, dat wil ik doen en dan moeten jullie ook met het koor in de studio komen om het concert te promoten” Om 11.00 uur was het verzamelen in de Hermantap. Daar hadden we nog een generale van ons gehele concertprogramma met onze solisten. Een uur later vertrokken we met de bus naar de studio in Hilversum. In de bus was de spanning voor het live TV optreden te merken. De spanning werd nog groter nadat er werd gebeld uit de studio dat het optreden misschien niet door ging. De programmamaker wilde aandacht besteden aan het overlijden van de zangeres Mieke Telkamp. Daarvoor was Ronnie Tober gevraagd om aan de gesprekstafel deel te nemen.  In de studio werden we hartelijk ontvangen door 2 gastvrouwen met koffie en een klein hapje. De meereizende dames kregen koffie met cake.   Uiteindelijk een positief bericht van de programmamaker. Wij konden optreden zoals was afgesproken. De tijd die wij aan tafel zouden krijgen om het concert te promoten werd minder.  Het begon met een opstelling en een soundcheck. De ruimte voor de kooropstelling was te klein waardoor we ons niet goed konden opstelen. Er werden enkele microfoons geplaatst voor het koor. 
Om 17.00 uur begon de uitzending met ons optreden “Hey look me over”. Aan het eind van het programma kreeg Bert Schelfhorst de kans om nog iets over ons concert te vertellen. Waarna gelijk het koor moest inzetten met het slotnummer “The fifth of november”.  Met oplichting en vreugde ging het weer terug naar Enschede. Het was een onvergetelijk ervaring met veel indrukken om live op TV te kunnen en mogen zingen.

 

Jubilarissen 2017

Op donderdag 5 januari 2017 hielden wij onze jaarlijkse Nieuwjaarsbijeenkomst in onze repetitieruimte de Hermantap. In januari 2016 was het jubileumjaar geopend en nu werd het gesloten. 
Naast de gebruikelijke beschouwingen over het afgelopen jubileumjaar en een blik op het nieuwe jaar was er aandacht voor onze jubilarissen.

Marty Schukkink kreeg de gouden speld met briljant voor 40 jaar lidmaatschap. 

Coen Klaver kreeg de gouden speld voor 25 jaar lidmaatschap.
 
Egbert Slot kreeg de gouden speld met briljant voor 40 jaar lidmaatschap. 

Voor de partners, respectievelijk Adri, Carla en Sia was er een bos bloemen. 

Jubilarissen 2018

Op donderdag 4 januari 2018 hielden wij onze jaarlijkse Nieuwjaarsbijeenkomst in onze repetitieruimte de Hermantap.
Naast de gebruikelijke beschouwingen over het afgelopen jaar en een blik op het nieuwe jaar was er aandacht voor onze jubilarissen.

Van links naar rechts. Hans van Wezel 40 jaar lid, Ton Kristens 12½ jaar lid, Danny Lapré 12½ jaar
lid, Robert Westera 12½ jaar lid, Herman Bokdam 12½ jaar lid, André Postel 40 jaar lid en Hennie
de Goei
50 jaar lid.

Op 4 januari werd ons lid Hennie de Goei benoemd tot erelid van het Politiekoor Twente. Dit vanwege zijn verdiensten voor het koor en zijn 50-jarig lidmaatschap. Tevens is hij jarenlang lid geweest van het bestuur, maar ook daarna biedt hij nog regelmatig zijn "assistentie" aan.


Concert met PC Detmold en het Lekker Zingen Koor.

Op 3 juni2017 heeft het Politiekoor Twente een bezoek gebracht aan zijn collega’s in Detmold. We hebben daar gezongen in de Detmolder Stadhallen. Nu kwamen de collega’s voor een tegenbezoek naar Twente. Op vrijdag 12 oktober hebben we onze gasten ontvangen op de grote par-keerplaats te Ootmarsum met een haring en een borrel. Deze werden enthousiast ontvangen en bekroond met een lied. Na dit ontvangst werd Ootmarsum bezocht. Dit veelzijdige stadje bood voor ieder wat wils. Ge-zamenlijk werd de kerk op het kerkplein bezocht. Na een korte rondlei-ding werd spontaan twee nummers ten gehore gebracht. De reis werd voortgezet naar het landgoed Kaamps in Deurningen. De gasten werden ontvangen met koffie en een film over het maken van kaas. Aansluitend volgde een rondleiding door de stallen en de kaasmakerij en was het eindpunt in de kaaswinkel. Daar werd flink ingeslagen. Voor het concert moest er gegeten worden. Een stamppot buffet was voorbereid in onze eigen Hermantap waar de gasten verrast waren over welk een mooie repetitieruimte wij hadden.
We hebben dit bezoek van Detmold samen gevoegd met een wens van het Lekker Zingen Koor om eens iets gezamenlijk te doen. De naam van het koor “Lekker Zingen” geeft al aan dat de nadruk ligt op het zingen en minder om naar buiten te treden. Het koor onder onze eigen dirigent Tim de Man treedt soms op bij evenementen en had nog geen een eigen concert georganiseerd. Gezamenlijk hebben we de lijnen uitgezet en de taken verdeeld. Dit heeft geleid naar een 3 Korenconcert in het Helmer Theater aan de Broekheurnering te Enschede.

Uitwisseling met de “Blaue Jungs” uit Hamburg-Harburg.

Vrijdag 25 mei 2018 kwamen de collega’s “Blaue Jungs” uit Hamburg-Harburg naar Enschede voor hun concertreis naar Twente. De ontvangst was bij de molen in Lonneker. Onze comboleider Paul van Beest speelde op zijn accordeon en de gasten werden onthaald met haring en een jenevertje. Aansluitend inkwartieren in het hotel, eten, generale en dan het concert in de Ontmoetingskerk aan de Varviksingel in Enschede. De ‘Blaue Jungs’ zongen voor de pauze een profaan repertoire en na de pauze hun bekende shanty repertoire in hun bekende blauwe shirts. Het koor staat onder leiding van Kristof Skladanowski en werd op accordeon begeleid door Igor Gugenheimer.
De zaterdagmiddag werd besteed aan het Twentse Klootschieten op de baan in Overdinkel. Na menig hilarische worp was de winnaar bekend en verplaatste het gezelschap zich naar de Hermantap voor een barbecue en de prijsuitreiking. De zondag werd besteed aan het spoorwegmuseum in Haaksbergen en een treinreis naar Boekelo. De ‘Blaue Jungs’ gingen daarna alleen verder met een diner in het wapen van Beckum en een bezoek aan het Loo in Apeldoorn.
10 november 2018 reisden wij voor een tegen bezoek naar Hamburg-Harburg en hadden daar op zaterdag 11 november, ‘s middags om 16.00 uur, een concert voor 800 bezoekers. Op een zaterdagmiddag concert, 800 bezoekers binnenhalen is voor ons een ongekende prestatie. Wij werden ontvangen met een “Fish brotchen en een schnaps”. Die middag hadden we een uitgebreide havenrondvaart in een ‘Barkas’. We hadden het geluk dat daar het grootste containerschip werd gelost. Met het vallen van de duisternis zagen we vanaf het water het met lampjes verlichte Hamburg Sankt Pauli. De zaterdag werd besteed aan een bezoek aan de beroemde Sint-Michielskerk. In deze bijzondere kerk hebben we een lied gezongen. Aansluitend de generale en het concert. Het concert werd muzikaal ingevuld door het combo van het ‘Polizeiorchester Hamburg”. Wij als politiekoor Twente hebben hier bijzonder goed gepresteerd en veel applaus en achteraf bedankjes mogen ontvangen. Op zondag hebben wij het beroemde nieuwe concertgebouw “ELPHI”, bouwkosten 850 miljoen euro, bezocht. Deze bijzondere concertreis hebben we met een eten in Gronau afgesloten.


Solisten

 

Damesensemble Miscellaneous 14 december en het Politiekoor Twente

Op vrijdag 14 december 2018 zingt het damesensemble Miscellaneous samen met het Politiekoor Twente.
Dit concert is in de Hofkerk te Oldenzaal. Aanvang 20.00 uur. De entree is 5 euro.
In het najaar van 1993 is dit ensemble ontstaan en het 25 jarig jubileum werd vorige maand met een drievoudig concert in Braunschweig, Duitsland gevierd. Het ensemble is ontstaan vanuit een groep (oud)leerlingen van Karin van der Tuin, voormalig zangpedagoge aan de Muziekschool in Hengelo. Al gauw groeide het ensemble uit tot een enthousiaste en gezellige groep van 12 vrouwen. De dames zijn niet professioneel geschoold, maar beschikken allemaal in enige mate over koorscholing en ervaring. Miscellaneous zingt 4 stemmig (sopraan, mezzo sopraan, hoge alt en dealt,) Het repertoire bestaat uit werken van o.a. Mendelssohn, Fauré, John Rutter, Arvo Pärt en Henry Purcell. Er wordt a-capella gezongen en liederen met piano begeleiding van Edith Velthuis.
Karin van der Tuin is oprichtster en artistiek leidster van Vocaal Vrouwen Ensemble Miscellaneous. Door vakkennis, goede stemaanpak maar vooral door haar niet aflatend enthousiasme, weet zij het beste uit de individuele stemmen te halen. Zij heeft haar opleiding gevolgd aan het Twents Conservatorium in Enschede. Zij maakte vanaf haar studietijd tot eind 1996 deel uit van Vocaal ensemble Exicon, waarmee ze concerten gaf in binnen- en buitenland. In de regio is ze regelmatig als soliste te horen in allerlei concerten.
Edith Velthuis is al sinds jaar en dag onze vaste begeleidster op piano en orgel. Na haar opleiding tot docerend musicus aan het Twents Conservatori-um in Enschede, heeft zij haar studie afgerond aan het Utrechts Conservatorium. Edith heeft een eigen pianoles praktijk in Haaksbergen, waar zij les geeft.
Foto: Snijders fotografie

Bennie Kleinsman 60 jaar lid Politiekoor Twente

Tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van 2 januari 2020 werd Ben Kleinsman in het zonnetje gezet in verband met zijn 60 jarig lidmaatschap van het Politiekoor Twente. Vanaf 1960 tot 2020 was Ben, behalve lid, ook bestuurslid. In 1972 werd hij Lid van Verdienste. in 1980 nam hij de voorzittershamer over van Ben Fros. Een taak die hem op het lijf geschreven was. Bij alles wat hij deed stond altijd het belang van het koor voorop. In 1997 stopte zijn actieve inzet bij de politie en stopte hij als voorzitter. Wel bleef hij nog bestuurslid en konden we als koor op hem terugvallen. Dat was één van de redenen om hem in 2010 met algemene stemmen te benoemen tot Erelid van onze vereniging. Hij was inmiddels reeds 50 jaar lid. En nu dan in 2020 het 60 jarig jubileum. Voorwaar een periode die je niet vaak meemaakt. Tijdens deze receptie werd hij nogmaals door de huidige voorzitter Bert Schelfhorst bedankt voor alles wat hij voor het koor heeft betekend. Ben ontving een oorkonde en voor Ans een bos bloemen. Namens de EZB kreeg hij een mooie pen met inscriptie overhandigd.

Beëdiging vrijdag 8 oktober 2021

Voorwoord van de voorzitter:
Je bent lid van een zangclubje, 32 leden. Niet zomaar een zangclubje maar een politie zangclubje. We hebben daarin ons plezier en onze uitdaging om naar ons beste kunnen te presteren en presenteren.
We hebben een Missie:
Het Politiekoor Twente wil ambassadeur zijn voor de politie.                          

We willen representatief en positief het politie-imago uitdragen.
We willen plezier hebben en goede concerten geven.

De politie als organisatie wil ons daarin ondersteunen omdat ze het belang zien van de decentrale politie muziek. Muziek verbindt en dat is wat de politie wil. “Zich verbinden met de mensen voor wie we werken.” Daarom treden we ook herkenbaar op in ons uniform.
Maar de vraag van de organisatie was: “Hoe gaan we dat dan doen?”. Ieder muziek gezelschap had voor de start van de Nationale politie zijn eigen afspraken met zijn regio korps. De nationale politie kon daar niet mee werken. Er moest eenheid komen er moest geharmoniseerd worden.
Dat harmonisatieproces van de decentrale muziek hebben we (alle politiemuziekverenigingen en werkgroep) gezamenlijk doorlopen en had ieders goedkeuring. Er bestaat ook nog Nationale politiemuziek maar die stond hierbuiten. De politie gaat de decentrale politiemuziek ondersteunen. Dat doen ze financieel, met kleding en andere zaken.
Daarvoor is er de Stichting Politiemuziek Nederland (SPN) opgericht en een bureau politiemuziek.
 Er worden ook eisen gesteld aan de decentrale muziek. Eisen ten aanzien van percentages actieve politiemensen in een vereniging en in het bestuur. De kwaliteit van uitvoering, het repertoire en de locaties van optreden. Het is daarom van groot belang dat we mannen werkzaam in overheidsdienst kunnen inlijven binnen onze verenigingen.

Er was ook nog een bijzondere eis geformuleerd voor onze burgerleden. Deze eis houdt in dat eenieder, die het uniform draagt bij de politiemuziek, beëdigd moet zijn. “Geen burgers meer in uniform
 Je begint als lid van een zangclubje en vervolgens, ben je onderdeel van de politieorganisatie en sta je met de “vingers” in de lucht en ga je “zweren of beloven”. Een uiterst serieuze zaak.

Op vrijdag 8 oktober zijn 26 leden van het Politiekoor Twente beëdigd tot politie vrijwilliger in de ondersteuning-Muziek (PVO-M) in aanwezigheid van hun partners.

De eed/belofte van zuivering en trouw werd afgelegd ten overstaande van de districtchef  van politie Twente, Karlijn Baalman. Zij reikte vervolgens de akte van aanstelling uit.

 Na de plechtigheid waren er bloemen voor de kandidaten. De beëdiging werd feestelijk afgesloten met een hapje en een drankje.

Jubileumconcert 28 oktober 2022

Het Politiekoor Twente is opgericht op 1 augustus 1946. Het waren een aantal enthousiaste politiemensen van de gemeente politie  Enschede die een koor zijn begonnen. 2021 is dan 75 jaar later en is het tijd voor een grootse jubileumviering, muzikaal en Internationaal.

Muzikaal: We hadden voor april 2021 het Muziekcentrum al besproken en de plannen lagen klaar.  De Corona pandemie had echter zijn eigen agenda en daar moesten wij ons allen maar in schikken.
We hebben nu de planning voor een jubileumconcert in het Muziekcentrum op vrijdag 28 oktober 2022. Dit jubileumconcert kent een groot aantal solisten die medewerking verlenen aan dit concert.

Als eerste hebben we gecontracteerd Donij van DOORN. Zij is opgegroeid in Twente en heeft nog gezongen in het kinderkoor de Wesseltjes. Zij heeft van haar hobby haar beroep gemaakt en na haar opleiding aan het conservatorium te Maastricht is zij uitgegroeid tot een bekende sopraan. Zij treedt al jaren solistisch op met het orkest van Andre Rieu en gaat met dit orkest de hele wereld over.

Als tweede solist hebben we Erik SLIK. Hij studeerde af op het conservatorium te Utrecht en won in 2009 het Christina Deutekom Concours. Hij wordt omschreven als een lyrische tenor die in vele grote internationale muziek productie solistisch heeft gezongen. Hij maakt tevens deel uit van het vocaal ensemble Frommerman. Zij zingen close harmony in traditie van de Comedian Harmonists.

Deze solisten worden begeleid door hun vaste pianist Wouter MUNSTERMAN. Wouter studeerde af aan het conservatorium ArtEZ te Enschede en is nu verbonden als repetitor aan de zangafdeling van het ArtEZ conservatorium.  Wouter heeft ook al eens het Politiekoor Twente begeleid op de piano.

Als presentatrice hebben we Francis van BROEKHUIZEN. Zij is operazangeres en comédienne en studeerde cum laude af aan het conservatorium te Amsterdam. Zij is bekend als sopraan en van het TV programma “de slimste mens” en haar rol als moeder overste in de musicalklassieker “The sound of music” ( 2021)

Het combo van het koor zal met een aantal muzikanten worden uitgebreid. Het Politiekoor Twente zal een zeer gevarieerd programma zingen, a capella en met begeleiding van het combo. Daarnaast zijn er variaties waar het koor samen zingt met de solisten.

Voor dit concert heeft het Politiekoor Twente de samenwerking gezocht met de stadsdichter van Enschede Dick Schlüter. Hij zal gedichten voordragen in relatie tot het jubileum van het Politiekoor Twente.

Daarnaast is de samenwerking gezocht met het Saxion en ArtEZ voor de kunstzinnige vorming van het concert en het Zone-college voor de aankleding van de bühne.